Sunday, 26 April 2015

Our Noisy Neighbor The Woodpeeker commonly called Northern Flicker where I live or should we say destructive Neighbor?

 

 Destructive Yes!  Noisy Yes

 How do you get rid of them ?

 Northern flicker pokes his beak  in to everything in my neighborhood. The woodpecker is common to the Kamloops area and its population is thriving as a result of the mountain pine beetle and feeding on other bugs too!  Its so annoying to hear them tapping on your tin and siding . Plus they can be very destruction to your Home that it can add $$ up fast ! So what do we do about them ? I love birds but these guys are getting under my skin and I am not the only one out there that feel the same way!  

 Here are some Things to know !
  Scare the flicker away from a drumming site by hanging strips of Mylar scare tape or aluminum pie pans or floating Mylar party balloons in front of the area of activity.
Scare tactics.
  
If a flicker has nested or attempted to nest in a wall, you might consider providing a nest box specially designed for a flicker as an alternative nest site. Flickers commonly use nest boxes. A nesting flicker may defend its territory and keep other flickers away.




  The Northern flicker is well adapted for life on tree surfaces. Special adaptations include (1) a strong, chisel like bill to hack into bark and wood; (2) a thick skull that can withstand the pounding; (3) long, strong toes with curved nails that can grab bark; (4) stiff tail feathers that prop the birds up while they are climbing or pounding; and (5) a very long, extendable tongue with a barbed tip
 Facts about Northern Flickers
A woodpecker’s tongue.
Figure 2. A woodpecker’s tongue retracted (left) and extended (right). The exceptionally long tongue wraps around the skull and is anchored at the base of the bill. The tip of the tongue is barbed to help extract insects from holes, and the tongue is coated with sticky saliva. A pileated woodpecker is shown here. (Drawing by Jenifer Rees.)
Food and Feeding Habits
  • Northern flickers commonly feed on the ground, searching for ants and beetle larvae
  • While flickers eat tree-dwelling and wood-boring insects, they also will eat berries, fruits, nuts, and seeds.
  • When searching for insects, flickers tap on wooden surfaces and look and listen for insect movements. If they see or hear an insect, they will continue chiseling until the insects are caught. Hollow sounds also may indicate that insects are present, thus encouraging flickers to continue chiseling away.
  • Flickers are attracted to suet feeders, especially in winter.
Nest Sites and Shelter
  • Northern flickers excavate nest sites in dead or dying trees, aging utility poles, fence posts, and house siding. They will also use specially designed nest boxes.
  • The birds use their stout beaks to chisel down 6-18 inches, making a wide bottom for the egg chamber (Fig. 3).
  • Nest holes may be started but never completed, possibly due to poor location or quality of the wood. Occasionally flickers will re-use a nest hole after doing some minor work to it.
  • Both male and female flickers excavate the nest, the male doing substantially more than the female. Complete excavation may take only a few days in soft wood, but averages 14 days.
  • Eggs are laid on wood chips created during excavation of the nest.
Northern flicker's egg chamber. Figure 3. Northern flickers will tunnel down 6 to 18 inches in a nest tree, making a wide bottom for the egg chamber.
(Oregon Department of Fish and Wildlife.)
Reproduction
  • The breeding season for Northern flickers is from March to June, with young leaving the nest as late as mid-July.
  • Both male and female flickers incubate the 5 to 8 eggs for about 11 days, then brood the newly hatched young for about 4 days.
  • Both sexes feed the young, which leave the nest after 24 to 27 days.
  • The parents continue to feed the young once they fledge, and soon the young begin to follow the adults to foraging sites and gather their own food.
  • Individual flickers return to the same area to breed year after year.

Head-bobbing is the most common visual display of flickers.
Figure 4. Head-bobbing is the most common visual display of flickers, and is accompanied by a call. (From Stokes, A Guide to Bird Behavior.)
Viewing Northern Flickers
Where and When to see: Flickers are usually found in areas dominated by trees; they also occur in treeless areas where utility poles, wood-sided homes, and other structures substitute for trees. They are often seen hopping on lawns where they catch ants and other insects with their sticky tongues. Winter is a good time to watch flickers; with the leaves off many trees, the birds are more easily seen.
What to look for: Flickers can be recognized by their undulating flight—wings flapping as the bird flies up and wings folded on the way down. Signs of roosting, nesting, and feeding sites are likely to be seen in wooded areas where there are old, large trees that have some dead or rotting wood on them. Look for fresh wood chips on the ground below an excavation site. A popular feeding tree is obvious because of the number of holes in it. Flickers use various visual displays, including head-weaving and body-bobbing, during courtship and as signs of aggression toward intruders (Fig. 4).
The most active displaying occurs early in the breeding season, before nest-building, when the birds are pairing and there is competition for mates.
If you offer suet at your feeder, flickers may become regular visitors.

Attracting Flickers to Your Property
Bird feeder designed for suet or peanut butter.
Figure 5. Suet or peanut butter can be placed in feeder holes that are one inch in diameter and one inch deep. Attach a tree limb to a lightweight skillet using outdoor wood screws and a threaded bolt. (From Link, Landscaping for Wildlife in the Pacific Northwest. Feeder design by Ken Short.)
When managing space for flickers around your property, the most important thing to do is to protect undisturbed wooded areas, particularly those that contain dead or dying trees. While larger trees may be more suitable housing, small trees rot faster and quickly attract insects that flickers eat.
Provided they don’t pose a hazard of falling on people, pets, or houses, leave any such trees for “woodpecker watching” whenever you can.
Other things you can do include:
  • Install a suet feeder in winter (Fig. 5). Suet can be obtained neatly packaged from stores that cater to the bird-feeding public, and at farm supply centers and hardware stores.
  • Install a nest box that is specially designed for flickers (see WDFW’s Nest Boxes for Birds for information).
  • Avoid using pesticides, especially insecticides.
  • Leave ant colonies for flickers to find and harvest. (An Oregon biologist found over 2,000 ants in the stomachs of flickers.)
  • Leave some fruit on orchard trees for flickers to eat in late summer, fall, and winter. 
Preventing Conflicts
Flickers that have been crowded out of their wooded territories will readily use alternative structures for drumming, seeking food, or excavating a cavity. So the flicker that awakens you in the spring, drumming loudly on a gutter or metal flashing, is making good use of the habitat you are providing. For this reason, don’t remove dead or decaying trees in the hope of driving flickers away. That makes it more likely they may investigate your house for food or a nest site.
The following are descriptions of flicker activities and suggestions for ways to remedy problems. Success will depend on timing, the availability of food and shelter, and the woodpecker’s previous exposure to the tactics suggested below. The homeowner will have to weigh the trouble and expense of control against the scope of the damage caused by the bird or birds.


1) Drumming: A flicker drums to communicate with a mate or to proclaim its territory and attract a mate. This typically happens during the breeding season (mid March to June), but may continue into July. For reasons that are not fully understood, drumming may also occur for a short time in the fall.
Drumming is the most common reason for flickers to use buildings, and while it may be annoying, the bird’s activity usually does not penetrate completely through wood siding.
Flickers will return year after year to the same house because it works for them; they attract a mate this way. Thus, a flicker that has been using the same location for several years will be hard to move.
To discourage drumming, try a combination of the following strategies:
Scare the flicker by hanging strips of Mylar scare tape or floating Mylar party balloons in front of the area of activity (Fig. 6). When using scare tape, strengthen each strip by attaching a piece of duct tape or nylon packing tape to each end. Tack or nail one end to the outer end of the roof soffit, just under the gutter, and attach the other end to the side of the house. Before attaching the bottom, twist the tape 6 to 7 times and keep the tape loose enough to provide some slack. The slack and twisting are necessary to produce the shimmering effect. Apply these tape strands at parallel intervals of 2 to 3 feet.
You can also try hanging aluminum pie pans horizontally along a rope or section of twine (Fig. 6). Run one end of the rope to a convenient window and fasten it to an object inside the house. Whenever you hear drumming, jerk on the string to make the pans move.
Some people have had success with stapling large rubber spiders in the vicinity of the drumming birds. Large, black rubber spiders are available from most party stores. The Birds Away Attack Spider® is vibration/sound activated and will respond to the drumming of woodpeckers, by dropping down on a “web” cord. Batteries then retract the spider back up the cord, where it waits for the next unsuspecting woodpecker to arrive.
Scaring the flicker by shouting and banging pans outside a nearby window may provide temporary relief. A squirt of water with a garden hose can have a similar effect. Again, flickers living in urban areas likely will have grown accustomed to such noises and activity, and the results will be short lived. (Note: Scaring flickers away from a nest containing eggs or young is illegal.)
Create a barrier by covering or wrapping the gutter, down-spout, or other drumming site with a sheet, tarp, burlap, or other material. A large area of siding can be protected by hanging a sheet, tarp, or bird netting from the roof gutter or eave (Fig. 7). Be sure to cover any ledges or cracks the bird uses as a foothold while drumming. If you cannot fasten the material to the gutter or eave, attach it to a board that has been temporarily fastened along the top of the wall.
If a single board on the house serves as a toehold, heavy monofilament fishing line or stainless steel wire can be tightly stretched approximately 2 inches above the landing site to prevent the flicker from perching.
Repel flickers by applying a commercially available, nontoxic woodpecker-protective coating spray where activity is taking place. The spray exudes an aromatic and taste deterrent when pecked.
Barrier.
Figure 7. Prevent flickers from accessing the side of a house by creating a barrier with a sheet, tarp, burlap, birdnetting, or other material. (Drawing by Jenifer Rees.)
A note on where to get materials: Mylar scare tape, Mylar scare balloons, bird netting, and woodpecker repellents are available from farm supply centers, nurseries, and on the Web (search for “bird control supplies.”) Some pest-control companies sell heavier netting with a larger mesh than common bird netting used to protect fruit. Such netting is not as likely to create problems for small songbirds, which sometimes get caught in the smaller mesh.
2) Seeking Food: Flickers inspect tree trunks and branches for wood-boring beetles and other insects throughout the year. If a flicker pecking is not restricted to one location on your house, and if it occurs any time of year, the bird is probably gathering insects, or their eggs or larva. Physical evidence of this behavior includes soft pecking in straight lines that result in dime-sized holes.
Once they have established a feeding pattern on a house, flickers can be very persistent, and the holes they create may serve as visual attractants to other flickers. So, it is important the get them to stop as soon as possible.
Note that the flickers may be doing you a favor by drawing attention to an insect infestation. As a temporary measure, you can create a barrier between the bird and food source by using one of the techniques described earlier.
For the long term, you’ll need to control the insects if you have an infestation, and then make any necessary repairs or modifications with wood filler, caulk, or other materials. You may want to consult a licensed pest-control operator on how to remove the insects and eliminate future infestations.
3) Excavating a Nest or Roost Site: If you find a round opening about the same width as the flicker in the siding or other boards, the woodpecker is probably excavating a cavity to nest or roost in. Often the birds pull out insulation from between the walls and there may be evidence of this below the new hole.
In the spring or early summer, assume there is an active nest with eggs or chicks inside. Scaring flickers away from an active nest is illegal. So, after the young birds have left the nest (generally by mid-June), immediately seal the opening to prevent starlings, house sparrows, squirrels, or other animals from using the cavity.
If a flicker has nested or attempted to nest in a wall, you might consider providing a nest box specially designed for a flicker as an alternative nest site. Flickers commonly use nest boxes. A nesting flicker may defend its territory and keep other flickers away.
Public Health Concerns
Northern flickers are not considered to be a significant source of any infectious disease transmittable to humans or domestic animals.
Legal Status
The Federal Migratory Bird Treaty Act protects Northern flickers. A state permit and federal permit can be obtained to use lethal means to control flickers when extreme damage is occurring on private property. Such permits are only granted after all other nonlethal control techniques have proven unsuccessful. Contact your local Fish and Wildlife office for permit information.

Saturday, 11 April 2015

wildlife near you !

Hello Mr Beaver or is it Mrs ?


 My Adventure up at Barns Lake BC
I love to go for walks when I am out camping and I always take my camera with me. It’s a good thing I did this day as I was walking along the mouth of this little lake called Barns. (It’s great lake to fish at by the way!)   I realized that there was a beaver dam and a good size beaver home there so I stopped and just waited until it was dusk. Then out of nowhere I saw some movement in the little pond that the beavers had made. I saw not one but three that day and it was amazing as I have never seen beavers up close in the wild. This was so cool as I watched them chew on willow branches and clean themselves. They didn't seem to be bothered by me standing there at edge of the pond but I know they were keeping a close eye on me.  Soon they went under the water and disappeared. So my question is, are they creatures of the night or the day?  
Until next time    
Enjoy more reading from the attached links
     
             Beaver http://www.fishbc.com/adventure/wilderness/animals/beaver.htm
Castor canadensis


Description - This very large, dark brown rodent has a black, scaly tail which is horizontally flattened and paddle shaped and used as a rudder while swimming , as a sturdy support on land and for balance when the beaver carries heavy tree branches or building materials in its front paws. The back feet are large, webbed and black; the eyes and ears small; incisors are very large and chestnut coloured. Average weight is 45-60 pounds but they have been recorded at up to 110 pounds.
Distribution - The beaver occurs throughout most of Canada and all of British Columbia in rivers, streams, marshes, lakes and ponds.
Biology - The beaver builds its lodge out of intertangled twigs and sticks; as freezing weather nears they plaster the lodge with mud making a concrete layer that no predator can break through. Predators include coyotes, wolves, bears, lynx, and wolverines; mink, hawks and owls will also take some kits.In late April to early July 3-4 kits are born. The beaver is highly adapted to its aquatic life with webbed hindfeet, the rudder-like tail, valves that close off the ears and nostrils, skin flaps that seal off the mouth but leave the incisors free for underwater gnawing and carrying and clear membranes that slide over the eyes protecting them from floating debris. During the early nineteenth century the beaver pelt was the single most valuable commodity; the pelt being used for robes, coats, clothing trims, and top hats. Nowadays the pelt is still highly valued, the flesh and sometimes,the tail are considered tasty but the beaver is now protected from over- trapping.
Beaver Tracks
Tracks - A perfect beaver track is rare as the tail drags and will often cover the print. The hind foot is large, triangular-shaped, webbed and has five toes. The forefoot is much smaller with five toes although all are seldom evident. During the winter the beaver's trail is often mistaken for that of a porcupine or otter because of the trough created by the beaver's trail. A closer examination of the track will generally show a portion of a print.
Straddle: 15 - 20 cm (6 - 8 in)
Stride: 10 - 15 cm (4 - 6 in)
Track: Front - 8 cm (3.2 in) long / 7 cm (2.8 in) wide
Track: Rear - 15 cm (5 in) long / 12 cm (4.8 in) wide

  For kids   :     www.canadiangeographic.ca/kids/animal-facts/beaver.asp

Did you know?


The beaver is Canada’s national symbol, representing our country for over 300 years.

Physiology


Beavers are known for their buck teeth and large, flat tail. These well-known features are what help the beaver live life from day to day. This animal, from the rodent family, has a thick brown fur coat and a soft grey undercoat that protects it from all climates.
The beaver's tail is large and shaped like a paddle. It functions like a boat rudder, helping steer the beaver as it moves logs to its dam. The black scaly tail is also used for balance on land when carrying heavy tree branches.
Beavers are excellent swimmers and are built for underwater work. They have valves in their ears and nose that close when they swim underwater. They also have a clear layer that covers their eyes when swimming, in order to protect them from anything floating in the water.
Their front teeth stick out in front of their lips, so that they may cut and chew wood that is submerged underwater without getting water in their mouth. A beaver's teeth never stop growing and chewing on tree trunks and branches helps to keep the teeth from getting too long. They are strengthened with iron compounds.

Advertisement


Habitats/Behaviours


click for larger image
Beavers spend most of their time building dams and lodges — large cone-shaped pile of branches in the middle of a lake. They enter the lodge through an underwater entrance, which leads into a dry living area. As the colder months approach, they spread a think layer of mud on top of the lodge to keep out any predators, such as the lynx and wolf. If a beaver feels threatened, it will slap its tail on the surface of the water to warn other beavers in the area, then it will dive deep underwater to stay safe.
Beavers are vegetarians and feed on non-woody-type plants — such as cattail shoots — during the spring and summer and then switch to eating shrubs and trees in the autumn and winter. They build canals along the ground to float sticks and twigs to their lodges for winter storage. A common belief about beavers is that they eat wood, when in fact it's only the bark they eat.

Range


A large portion of the beaver population can be found in British Columbia and in lakes and streams all over the rest of Canada. It is quite hard to find beaver tracks, because their tail drags behind them on the ground and often covers the print. However, in muddy areas, the print is usually very clear. In the past, beavers were over hunted for their fur and meat, threatening their population. However, their numbers have since risen due to wetland rehabilitation and strict conservation practices.